Monday, March 15, 2010

Escapada de weekend


Motivul pentru care am ratat cu mare nesimtire- ati ghicit!- “Al Nouasprezecelea Aperitivo” este acesta:  am evadat timp de 4 zile la munte. Cum “Iadul alb” (citez un simpatic stand-up comediant, sau orice program de stiri de la ora 18:00) nu se grabeste sa se transforme intr-o minunata si calda primavara, un weekend la Sinaia este ca o gura de aer proaspat… literalmente.  
Nu stiu daca exista un Restaurant Sinaia in Tirol, dar stiu sigur ca exista Restaurantul Tirol in Sinaia… si ce bine ca exista! Cu un aspect pitoresc si un meniu specific zonei Alpilor elvetieni si austrieci, Restaurantul Tirol este un “trebuie” pe lista localurilor cu mancare buna de la noi de pe meleagurile montane. Site-ul www.emontan.com garanteaza ca “noi” vom “deslusi tainele Fondue-ului  Bourguinonne, o specialitate din zona Tirolului elvetian”… Nu sunt ferm convinsa ca taina pregatirii Fondue-ului poate fi deslusita cu o simpla degustare (cum, de asemenea, nu stiu sigur daca e un mare secret ce trebuie deslusit), dar stiu ca acest fel de mancare este unul foarte gustos si ca merita macar incercat.
Ce m-a impresionat in meniul caldurosului Restaurant Tirol (in afara de uber talentatul domn care creeaza o superba atmosfera in restaurant cu acordurile sale de orga si vibratiile vocii lui, voce care o imita cu usurinta pe a lui Florin Chilian si Luis Armstrong deopotriva) este prezenta raclettei (sau raclette-lui?...)…
“Raclette” este un tip de branza frantuzeasca si, implicit, un fel de mancare care contine aceasta branza.  Gatitul/ mancatul implica un adevarat proces : iti este adus un aparat, un fel de mini-grill electric, pe suprafata caruia, odata incins, asezi bucati de carne de pui/vita/porc sau carnati ori bacon si, practic, ti-I gatesti singur. Racletta are, de asemenea, la nivelul inferior, 2 mini spatule adanci in care se pune branza (sub denumirea “raclette” sau, dupa caz, orice alt cascaval) si se topeste, pentru a fi ulterior intinsa pe cartofi copti sau prajiti si savurata semi-topita. Procesul elvetian/francez originar al acestui fel de mancare implica doar aparatul si branza, nu si carnea, insa Restaurantul Tirol mi-a oferit posibilitatea de a-mi rumeni dupa bunul plac pieptul de pui, fapt ce, in sufletul meu, merita un mare KUDOS. Treaba este usoara. Carnea vine deja taiata, feliata, batuta, dezosata s.a.m.d => menirea ta, clientule, este sa o asezi frumos pe patul sau fierbinte si sa ai grija sa nu se arda prea tare…
Poate cineva ar zice: “de ce sa imi gatesc mancarea singur cand vin la restaurant? Asta pot sa fac si acasa!”. Pentru ca e distractiv si delicios, de aia! In orice caz, pentru cine gandeste astfel, am o veste buna:  aparatul de raclette se gaseste in comert, si la noi in tara cu siguranta (de asemenea, si cel de fabricat fondue), are un pret bun si este unul dintre cele mai usoare si practice modalitati de a aduce “the french cuisine” mai aproape de ograda (a doua modalitate in top, dupa cea a achizitionarii unei carti de bucate “marca” Jamie Oliver). Vezi: http://electrocasnic.nscmall.ro/Raclette/Tefal/RE5700-Ovation-Compact-8-P-RE5700/.
Supa de rasol de vita cu taietei este o alta specialitate a casei, dar, neincercand-o, nu m-am grabit sa v-o recomand. Insa daca veti poposi vreodata in acest local din care eu, una, ies mereu satisfacuta din punct de vedere gastronomic, multe usi (a se citi “pagini de meniu”) se vor deschide in fata ochilor dumneavoastra si nu veti regreta…

Dupa toata aceasta vorbarie despre cat de bun este acest tip de mancare, s-ar putea sa-mi intelegeti marea mirare din aceasta excursie… si, in acelasi timp, entuziasmul.  Ce-mi ramane de zis, dupa randuri si randuri de elogii? Clasicul, si totusi mereu “en vogue”-ul:
 “Bon apetit!”

No comments:

Post a Comment